31. jul, 2013

Brudespirea

Spirea – vakre og velbrukte prydbusker

Har du lyst på noen blomstrende busker i hagen som ikke blir alt for store og ikke er alt for krevende? Da kan du velge blant mange forskjellige sorter spirea.

Landskapsarkitekt Ingunn Seiertun ved BoGrønt Myrvold Planteskole og Hagesenter på Jessheim anbefaler gjerne hageeiere å plante spirea.

- De fleste sortene er ganske hardføre, de er nøysomme og trenger ikke å dekkes om vinteren, forteller hun.

Det finnes i hovedsak to grupper spirea: De med hvite blomster og de med rosa. De fleste hvite sortene blomstrer tidligere enn de rosa sortene. Høyden på de ulike spireasortene varierer fra små busker på knappe halvmeteren, til større busker på opptil et par meters høyde.

Botanisk hører spirea inn under rose-familien, og alle sortene er løvfellende busker som trives i vanlig hagejord. Den beste plasseringen av buskene er på et solfylt sted, men noen sorter tåler også å stå i noe skygge. Bjørkebladspirea samt de rosa sortene bør klippes litt i tuppene hvert år, de andre bør foryngelsesbeskjæres.
Her er en presentasjon av de mest vanlige spirea-sortene:

HVITE SORTER
Brudespirea

Spirea x cinerea ”Grefsheim”, H7 (også kalt Grefsheimspirea)
Cirka 1,2 meter høy busk med elegante, overbøyde greiner. Blomstrer tidlig, på varme steder i landet starter blomstringen allerede i begynnelsen av mai. Veldig vakker når den blomstrer, men dessverre varer det ikke så lange, særlig ikke i regnvær. Brudespirea bør foryngelsesbeskjæres ved at du klipper vekk gamle greiner helt nede, ellers blir den fort veldig stor og brun. Tåler også å bli skjært helt ned med motorsag, da vil den komme fra roten. Kan planter solitær (enkeltstående), i grupper eller som uklipt hekk.